Klaproos

Een roman van Serge Simonart

‘Klaproos’ zijn de aangrijpende memoires van Victor Walgraeve, een eigenzinnige 116 jarige die zijn levensraad wil doorgeven aan zijn nakomelingen. Dat zijn wij allemaal, want wie de geschiedenis vergeet, is gedoemd haar te herhalen.

Zijn woelige leven kreeg een knak in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, een mokerslag die de rest van zijn leven zou overschaduwen, ook al weigerde hij op te draven als een bezienswaardigheid, De Laatste Der Veteranen.

Hij overleefde in tegenstelling tot zijn kameraden de hel in niemandsland en maakte nog een eeuw lang andere avonturen mee waarvan hij ons de levenslessen voorhoudt.

Hij, dit ‘fossiel’, dit ‘museumstuk’, deze ‘voetnoot in de geschiedenisboeken’, wil ons waarschuwen, wapenen en behoeden met zijn levenswijsheid, alleen dan heeft hij niet voor niets geleefd.

Hij sterft berooid, maar deze memoires vormen zijn onbetaalbare nalatenschap.

‘Klaproos’ vat de gevoelens en gedachten van zomaar een mens die bijna door de draaikolk der wereldgeschiedenis werd verzwolgen. Met hem herdenken we niet enkel de omwentelingen van de 20ste eeuw, we beleven ze door zijn ogen.

Deze roman is het échte relaas achter de officiële geschiedschrijving, en leest alsof een wijze vriend voor het leven je vanover het graf toespreekt.

Wie de derde wereldoorlog wil vermijden, moet dit boek lezen.


Meer over dit boek